Välkommen till Förskolan Virvelvinden!
På förskolan Virvelvinden använder vi en föräldraaktiv 3 dagars inskolning. Under den första dagen har pedagogen med huvudansvaret för barnet ett kortare samtal med föräldern där föräldern får veta vad som förväntas av dem under inskolningstiden samt förskoletiden. De har också möjlighet att berätta om barnet så vi på förskolan kan ta emot honom/henne på bästa sätt.

Inskolningen beräknas ta tre dagar. Den första dagen kommer barn och förälder till förskolan 9.30 och stannar till kl 15.00. Andra och tredje dagen är barn och förälder på förskolan mellan klockan 9:00- 15.00. Dag fyra lämnas barnet själv på förskolan mellan 9:00-15.00 och blir sedan hämtad av föräldern. Dag fem är barnet själv på förskolan mellan klockan 9:00- 15:00 och blir sedan hämtad av förälder. Det är viktigt att föräldern under dessa två sista dagar finns i närområdet och kan komma till förskolan om det behövs.

Efter inskolningsveckan kan föräldern gå till arbetet men måste vara beredd i fyra fem dagar att korta ner sin arbetsdag om barnet inte riktigt orkar hela dagen. Detta sker i dialog med förskolan.

Några råd till inskolningsföräldern:
Du ska vara med under hela dagen och delta i verksamheten tillsammans med barnet för att skapa trygghet. Du, som förälder, ses som en tillgång, nästan som en av personalen, som hjälper barnen vid rutiner och aktiviteter. Du ges här stor insyn i verksamheten då du får delta i förskolans vardag. Du ska också äta tillsammans med barnet på förskolan. Under dagarna då inskolningen sker är det fullt naturligt att verksamheten kan kännas rörig. Detta beror på att barnen på avdelningen inte är vana med en utomstående vuxen i barngruppen. Det är helt ok att det är lite ”kaos” under den perioden men det återgår snart till det vanliga då inskolningen är över.

En inskolningsansvarig pedagog finns för varje barn, men det är allas ansvar att etablera en kontakt med barnet och föräldrarna. Denna kontakt skapas lättast genom leken. Du som förälder ska vara delaktig och aktiv under hela dagen.

När du som förälder ska börja gå ifrån är det mycket viktigt att barnet ser dig gå. Smit aldrig! Många barn blir ledsna när mamma eller pappa går. Det är naturligt för många barn att protestera när föräldern lämnar dem. Det blir lättare för både barn och förälder att lämningen ändå sker bestämt och utan tvekan. Som förälder kan du alltid ringa till oss på förskolan när du kommit hem/till arbetet för att kolla hur det går. Barn är olika och i samråd med pedagogen känner du/ni av hur ditt barn orkar första dagarna.

Grundschema för inskolning
Dag 1                      9:30 – ca 15;00              Föräldern är med sitt barn
Dag 2                      9:00 – ca 15:00              Föräldern är med sitt barn
Dag 3                      9:00 – ca 15:00              Föräldern är med sitt barn
Dag 4                      9:00 – ca 15:00              Föräldern lämnar sitt barn
Dag 5                      9:00 – ca 15:00              Föräldern lämnar sitt barn

Dag 4 och 5 ska föräldern finnas tillgänglig om barnet behöver en kortare dag än utsatt. Då inskolningen är över ser vi att barnet går till kl. 15. 00 under den första veckan.

Nödvändiga artiklar att ha i barnets låda på förskolan
I hallen har varje barn sin egen hyllplats. Där finns plats att hänga ytterkläder och en låda där ombyten osv får plats.

Detta ska alltid finnas på förskolan:

  • Två ombyten. Som uppdateras i takt med att barnen växer t.ex. Strumpor, byxor, tröja (långärmad och kortärmad), underkläder.
  • Regnkläder och gummistövlar.
  • Solskydd.
  • Hatt/mössa.
  • Saker för vilan t.ex. Napp, nalle eller snuttis.
  • Ytterkläder efter säsong!
  • Vattenflaska vid behov.
  • Blöjor att ta med. Vi hänger en lapp när de börjar ta slut.

OBS! TÄNK PÅ ATT ALLT SKA MÄRKAS MED BARNETS NAMN.